Egészségügyi hírek
Kiemelt hír
Borítókép

Testi és lelki bajok, melyek összefüggnek

Sokat hallani arról, hogy a testi és lelki bajok között oda-vissza kapcsolat van. Ez nem humbug, hanem tudományos tény - kutatások igazolják, hogy a jelenség valóban létezik.

Szívbetegség és pánikbetegség

Egy pánikroham közben megemelkedik a szervezetben az adrenalin és a kortizol szintje, illetve azimmunrendszeraktivitása. Ez meglehetősen igénybe veszi a szívet. Éppen ezért azok, akiknél gyakoriak a pánikrohamok, hajlamosabbak a szívbetegségre - egy kutatás szerint 47 százalékkal nagyobb esélyük van rá, mint azoknak, akik nem pánikbetegek. Ugyanez a helyzet a depresszióval: a depressziósoknál 30 százalékkal nagyobb a szívbetegség kialakulásának esélye.

Pszoriázis és depresszió

Kutatások igazolják, hogy a komolyabb depresszióval küzdő nők kétszer olyan gyakran lesznek pszoriázisosak. A dolog hátterében a szakemberek szerint az áll, hogy mindkét állapot összefügg a szervezet magas citokininszintjével - ezeket a fehérjéket az immunrendszer bocsátja ki.

Migrén és szorongás

A migréntől szenvedőknek kutatások szerint két és félszer akkora esélyük van rá, hogy kóros szorongással és depresszióval is küzdeniük kelljen. A kapcsolat a szimpatikus idegrendszer túlműködésében keresendő. Szakértők szerint az érintetteknek érdemes elsajátítani a hasi légzés technikáját, mert mind a két állapot tüneteit enyhíthetik vele. A bipoláris zavarban szenvedőknél is gyakori a migrén: körülbelül a betegek egyharmadát érinti.

Irritábilis bél szindróma és depresszió/szorongás

Akik a fenti, lelki eredetű betegségekben szenvednek, háromszor olyan gyakran szenvedhetnek IBS-ben is, különösen a nők esetében. A hangulatzavarok ráadásul súlyosbíthatják azirritábilis bél szindrómatüneteit. Az allergia is összefügghet a depresszióval: a krónikusan allergiások 72 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedhetnek hangulatzavarokban.

Forrás: womenshealthmag.com, www.hazipatika.com

Automatikus kiléptetés...

Inaktivitás miatt hamarosan ki fog lépni a felhasználói fiókjából.